MBA Bedrijfskunde - TeamValue  MPA Bestuurskunde - bewijs & praktische invulling TeamValue

In 2020 heb ik mijn master in bedrijfskunde behaald wat mij heeft gespecialiseerd in innovatieve processen op het gebied van aanbesteding-, ontwerp- en verander processen. In 2021 heb ik daarbovenop mijn master bestuurskunde gehaald. Met een bedrijfskunde en bestuurskunde master heb ik de impact van Publiek-Private contracten geanalyseerd en verbeterd door ontwikkeling van Team-Value als verbeter methodiek ontwikkeld. "Het hoofddoel van Team-Value is om de kennis en creativiteit van de markt beter te benutten door varianten en optimalisaties al tijdens de aanbestedingsfase mee te nemen. Wouter Edzes: "We hebben het altijd over samenwerking na de tenderfase, maar willen juist in de tenderfase ook opdrachtnemers de ruimte geven om bij te dragen aan het bereiken van de projectdoelstellingen." Jos van Alphen: "Als je alleen dingen op papier zet, moet je maar hopen dat het begrepen wordt zoals bedoeld. Gesprekken, tegenvragen en verduidelijking maken veel tastbaarder waar het over gaat."

Met name nieuwe aanbestedingen waarbij concurrentie over zowel de kwaliteit van de inschrijver (zoals bij bouwteam aanbestedingen of BVP) maar ook over het ontwerp EN de prijs van de aanbieding. Hierdoor hebben de opdrachtnemers in concurrentie de kans om invloed uit te oefenen op de invulling van het civiele contract terwijl de opdrachtgever voor gunning een veel beter inzicht heeft op de financiële kans van slagen. De meerwaarde van dit type aanbesteding zit m in de optimale afstemming tussen vraag en aanbod (de kracht van samen), waarbij  iedere aanbieder binnen vooraf bepaalde grenzen een invloed op het eigen contract krijgen. Dit verlaagt ruis op de lijn na gunning en verhoogt de duidelijkheid in verwachtingen en eigenaarschap wat weer zorgt voor minder gedoe en verhoogde samenwerking. Dit is uit onderzoek gebleken de meest cruciale factor voor het bereiken van projectsucces bij civiele projecten en kunnen de nodeloze maatschappelijke kosten en overlast worden verkleind.

 

Team Value

Team Value is een paraplu begrip voor meerdere vormen van verbeterde aanbestedingen in de civiele techniek. De huidige aanbestedingsvromen staan haaks op samenwerking en koersen op onbegrip, projectfalen en hoge maatschappelijke onvrede. TeamValue gaat uit van gelijkheid van opdrachtgever en opdrachtnemer en de kracht van samen (werken) in de pre-contractuele fase. 

Waar 2 fasen contracten en bouwteam aanbestedingen het laten afweten door geen combinatie van prijs en kwaliteit tegen het licht te houden, zorgt TeamValue voor een waarde afweging (prijs/kwaliteit) waarbij vooraf duidelijkheid is over het budget en het cruciale maatschappelijke draagvlak voor het project. Je kunt hierbij spreken van een "3 fasen contract" waarbij de eerste fase pre-contractueel is. Vooral aannemers hebben hierin een groot direct voordeel. De Opdrachtgever heeft hierbij het belang op de lange termijn.

 

 

(Bouw-) Team Value

Deze variant op bouwteam aanbestedingen, comnpenseert het gebrek aan zekerheid aan de kant van de opdrachtgever. De opdrachtegever MOET immers maatschappelijke draagvlak hebben om over te gaan tot uitvoering. De meeste opdrachtgevers kunnen zich niet permitteren een project in uitvoering te nemen dat niet aan de daar geldende maatschappelijke kaders voldoet. De afweging of een project maatschappelijk rendabel is, wordt met drie partijen (opdrachtgever / opdrachtnemer & omgeving) gemaakt worden. In een onduidelijk gat springen is hierbij uiteraard geen optie. Immers, welke opdrachtgever heeft de luxe om de kosten van een project niet leidend te laten zijn.

Deze vernieuwde methode geeft concurrentie op de beste methode (kwaliteit en ontwerp) en de beste prijs waardoor die opdrachtnemer gegund krijgt die in deze specifieke situatie de beste waarde vertegenwoordigd.

 

Doordat aanbestedingen vanaf een mono-sectoraal perspectief wordt ingestoken, is er een grote vooralsnog onaangeroerde verbetering mogelijk. De energie die nu naar meerwerken, strijd en de rechtbank gaat, wordt in eerder stadium gebruikt voor afstemming, verwachtingen en simpelweg de beste oplossing.

Belt u mij hoe ik dit doe! ik help u graag.

In Zeist is project "reconstructie Utrechtseweg" als pilot aangemerkt. Dit project zal ik als case studie gebruiken om de verkregen inzichten kwantitatief en kwalitatief inzichtelijk te maken. De eerste resultaten zijn zeer positief. De eerste meetbare resultaten zal ik medio september na gunning van het project op deze website inzichtelijk maken.